Friday, May 10, 2013

Teachers day!

"ummi, esok iya nak RM2.20 nak beli kad utk hari guru" kata anak buah ila yg 9 tahun kat mak dia. maknye ila punya kakak la kan.. jangan nak pelik2 sangat fikirla. uhuk3x. kakak ila ni bukanlah kedekut pun. Tapi bila dok pikiaq 2,3 kali (xpikir pun sebenarnya) xkanla beri kad untuk 1 guru je. Tp kalau ramai guru plak, besar plak budgetnye(bukan kedekut, tapi merancang).

Just imagine guru sebelah kebangsaan mungkin paling ramai 10 orang anak buah ila nak bagi, guru sekolah agama pun maybe 10 orang. Total dah 20 orang guru. Anak buah ila kat sekolah tu ada 2 orang, sorang lagi darjah 5. so, dah 40 orang guru. Means that sama dgn 40 kad la kan. 40 kad x RM2.20=RM88 (mula dah otak account keluar)

Kad tu belum tentu cantik, dan cikgu tu bukan selalu baca n guna pun, betul kan? jadi ila pun Dudukla depan babyDell ni, cari idea untuk buat penanda buku. Insyallah cikgu tu akan guna selalu. Budget maybe dalam RM0.50 utk satu kad, sebab printer, liminated machine, penebuk lubang, dah ada kat rumah kakak ila ni. Yang kena beli reben jelah. So RM0.50x 40=RM20. Dah jimat RM68. Banyak tu......

Hasil Dari penand buku tu...jeng jeng jeng...
Guru akaun aku pernah cakap, budak akaun ni, anything fikir.. even xde related dengan akaun, tapi mesti selalu fikir sama ada benda tu material atau tak. so.. ila rasa penanda buku lebih material dari kad. hehehe..

Dikesempatan ni, ini nak ucapkan selamat hari guru untuk semua guru2 ila, guru tadika. Cikgu zakiah, guru2 sekolah rendah cikgu rosnani,ustaz yusoff(yg lain x berapa ingat) guru2 sekolah menengah, cikgu salmah yang garang gila,cikgu roslam, cikgu salani, cikgu yang aku pangil abah sampai sekarang, cikgu mohantan, cikgu fauzi yang banyak sangat berjasa utk aku sampaikan nak ambil aku jadi anak angkat, dan ramai lagi cikgu sekolah2 menengah aku( sekolah menengah je ada 5) -,-

Xlupa, tenaga pengajar dekat KUIS, puan fikriah yg tak lekang nasihat, puan noraini, puan suhaily bakar, dan semua lecturer yang banyak berjasa memberi ilmu. Last sekali.. untuk diri sendiri juga. Bila kita jadi guru, even guru tuesyen.. kita rasa susah nak mengajar dan susahnya nak bagi pelajar kita faham dan capai target yg kita mahukan..

tapi, alang-alang menyeluk pekasam. biar sampai kepangkal lengan.. kan. apa yang penting IKHLAS DAN JUJUR. 

No comments:

Post a Comment