Friday, November 30, 2012

Korg nak kurus X? lai lai lai~~~

pergh!! Berabad gila ila tingalkan zaman blogging2 ni!
Bukak2 je! *eh, blog aq ke ni??*  bukan ada siapa nak baca kan -,-  ( touching!)

ila skrg ni makin gila fashion! yelah dulu bdn ila BERISI  (bukan gemook okey)
so.. tengok je baju cantik2 *tu je yg mampu*  nak pakai comferm nampak :
1)perut yg boroi-,-
2)kaki yg besar
3)lemak yg padat!
4) Dan lain2 yg sewaktu denganya.

Masa tu nak diet hangat2 taik ayam aje. Tulah ayam cepat sangat sejuk taik dia! ERKKK salahkan ayam pulak !


skrg ni ila dah selim melim! apa ea rahsia ? rahsianya ila cari taik yg lambat sejuk xmcm taik ayam!
*apa aku melalut ni*  for sure lah kan, ila usaha dgn berterusan. Dari 67 turun 53.
Now maintain 55.  ila cukup takut bila berat cecah 56!

ila xambil pun product2 diet, *mak tak bagi sebenarnya*  so, apa ila buat?? 

Haaaaa ni ila nak kongsi!

1) JAGA MAKAN- ila mkn nasi semingu sekali, ila gantikan karbohidrat tu dgn bihun. "ISH XBOLEH LA XMAKAN NASI"  itu alasan! ila boleh asal korang xboleh?? x mkn nasi ganti bihun boleh gastrik kah??
Jgn korang taram makan bihun bermangkuk2 mcm mkn nasi dh la.......

2) SARAPAN PAGI- penting sgt! klu korg x mkn pg, tghari korg akan melantak 2 kali ganda. Biasa pagi ila sarapan air teh o panas+biskut cap pinpong.

3) MAKAN BUAH-BUAHAN- klu korg ni manusia jenis suka mengunyah, ila cadangkan, makan buah dari snek merapu! sebab apa? ofcoz la buah ni berkhasiat, ada vitamin. Dr mkn snek? dpt apa? -pikirlah sendiri-

4) EXERCISE- jgn igt korg duk diet, berat turun 1 kilo semingu. silap2 1 kilo sebulan. berapa lama korg ambil masa nak kurus. nak diet KITA MESTI ADA TARGET . ila target ila akan turun 1kilo dalam semingu. sebab tu ila kurus xsampai 2 bulan. Sebab ila target je, tapi terlebih2 plak turun. 


5) ILMU- ni penting sebab klu korg xde ilmu diet ni pun susah. sooooo
korg kena bukak internet, klu ila.. ila baca majalah rapi. Korg kena tahu pasal kalori. Berapa kalori dlm setiap makanan, berapa kalori  yg perlu korg bakar sehari. *penting*


Ehem, sakit dah jari ila tekan2 keyboard ni! Bfore terlupa ila nak share sikit camne nak turun 1kilo seminggu.
8000kalori=1 kilo. so, korg kira sehari berapa kalori korg kena bakar. ala.....  nampak sgt susah! tapi berbaloi!! tak terhingiiiin ke korg nk pakai baju2 yg ila jual?? lalalalala

No comments:

Post a Comment